Sänk din bolåneränta

Så kan du sänka din bolåneränta

Att ha ett bolån idag innebär också att det är en stor utgift varje månad. Om du amorterar,  vilket är rekommenderat för att få ner beloppet man lånat, så betalar du också en ränta. Idag är bolånemarknaden superhet och det råder stor konkurrens om bolånekunderna mellan bankerna. Detta kan ses som något positivt eftersom det sätter dig som kund i förarsätet och ger dig rätt förutsättningar för att omförhandla ditt bolån. Om du går i tankarna och är intresserad av att sänka räntan på ditt befintliga bolån så finns det flera saker du kan göra för att lyckas. Det finns även möjlighet att via ett blancolån betala kontantinsatsen. Även om blancolån kanske inte har de bästa låneräntor så är det ett mycket vanligt sätt att betala kontantinsatsen på.

När kan man byta bank för bolån?

Det första du behöver säkerställa är att kontrollera om du har en bindningstid på räntan för ditt bolån. Ifall du har bundit upp dig på en viss räntesats är det bästa tipset att vänta ut den tiden för att sedan flytta över bolånet. Det finns dock möjlighet att flytta lånet innan din bindningstid gått ut, dock behöver du i de flesta fall betala en ersättning för bankens förlorade intäkter via räntor. Det kan med andra ord bli en kostsam historia i många fall ifall du väljer att flytta bolånet innan bindningstiden gått ut. Logga gärna in på din internetbank för att kontrollera om du har bindningstid eller inte på ditt bolån.

Kontakta flera långivare

Du som bolånekund behöver tänka ut en plan för hur du ska gå tillväga för att sänka din bolåneränta. Ett rekommenderat första steg är att alltid vända sig till sin befintliga bank eller långivare för att kolla om de kan erbjuda dig ett bättre erbjudande. Har din ekonomi blivit bättre sedan du tog ditt bolån sett till högre inkomst eller lägre belåning så har du goda chanser till att sänka din ränta. När du fått ett slutgiltigt besked från din nuvarande bank är nästa steg att ta in erbjudanden från andra banker och långivare.

Kontakta gärna några banker långivare och hör ifall de är intresserade av att flytta över ditt bolån till sig själva. Var noga med att berätta om din ekonomiska situation och vilka lånevillkor du har idag. Var transparent med den ränta du har och det är alltid bra om du kan bevisa att du betalat lånet varje månad klanderfritt. När du byter bank för bolån kan det vara fördelaktigt om du har ett sparkapital sedan tidigare som du också flyttar över till den nya banken. När du fått samtliga erbjudanden så är det dags att jämföra dem med varandra. När du jämfört klart är det ett gott tips att kontakta samtliga igen och hänvisa till övriga ränteerbjudanden du fått för att ge de en sista chans att revidera sina räntor.

Använd dig av tjänster som gör jobbet åt dig

Idag finns det flera företag, ofta online baserade tjänster, som kan hjälpa dig att jämföra och sänka bolåneräntan åt dig. I vissa fall kan det vara mer lämpligt att använda dessa tjänster än att kontakta banker och långivare själv. Att ringa runt och förhandla med respektive bank är tidskrävande och kan ta upp till flera dagar innan du har konkreta erbjudanden presenterade. Det är viktigt att du har koll om bankerna du kontaktat tar en kreditupplysning på dig eller inte, ifall samtliga banker tar en kreditupplysning på dig så försämras din UC och det påverkar dina möjligheter att få så bra ränta som möjligt. Ifall du går igenom en bolåneförmedlare, som endast tar en kreditupplysning som sedan skickas ut till deras samarbetspartners så, så belastar du inte din UC i onödan.

Om du i övrigt är nöjd med din befintliga bank som du har ditt bolån hos kan du ta tillfället i akt och kontakta de och förklara att du fått bättre ränta hos en annan aktör. Genom att vara transparent med de erbjudanden du fått kan du få din bank att omvärdera dina villkor för att matcha eller till och med ge dig en lägre ränta en de banker du kontaktat.