Lär dig investera
Bli bättre på att spara pengar
Att investera och spara pengar är två olika saker. Den förstnämnda handlar om att man medvetet tar en risk genom att placera pengar på till exempel aktier med förhoppningen att investeringen en dag ska ge avkastning. Att spara pengar däremot handlar om att lägga undan pengar och få dem att växa under säkrare former genom till exempel ett sparkonto.
Är det lönt att spara när räntan är låg?
Idag råder det inflation i Sverige vilket gör att det är svårt att skydda pengarna på vanliga sparkonton. Just på grund av inflationen skulle du i praktiken idag förlora pengar sett till värde genom att placera de på ett sparkonto. Detta sker eftersom att räntan är låg just nu i Sverige och att sparkontots avkastning inte kan matcha inflationen. Detta betyder att 1 000 kr som du sparar idag på ett sparkonto inte kommer vara värt lika mycket i framtiden om Sverige har fortsatt inflation. Riksbanken i Sverige har ett inflationsmål och vill att det ska vara på det här viset, det finns alltså inget somt tyder på att inflationen i Sverige kommer att upphöra inom en snar framtid.
Det är väldigt ovanligt men det finns vissa banker som erbjuder konton med negativ ränta, det betyder att du skulle behöva betala en liten summa pengar för att få ha dina pengar på banken. Om du regelbundet sätter in pengar på ett konto utan ränta, som ett vanligt lönekonto, kommer du endast att ha mer pengar på kontot baserat på det du satt in och inget påslag i form av ränta. Att spara på ett konto utan ränta ger dig såklart bekvämligheter i form av att ha pengarna på ett säkert ställe, men du hade lika gärna kunnat spara pengarna i en spargris eftersom att värdet skulle vara detsamma.
Så hur ska man som konsument tänka? Är det passé att spara pengar på banken? Nej det kan man inte påstå men det gäller att vara påläst och hitta ett konto som åtminstone behåller pengarnas värde över tid. Ofta behöver du vara beredd att binda dina pengar på ett konto som ofta kallas fasträntekonto eller ett konto där du endast har begränsat antal uttag.
Lär dig mer om olika sparformer
Kunskap om olika sparformer kommer gör att du blir framgångsrik när det gäller att spara eller investera pengar. Du har allt att vinna på att lära dig så mycket som möjligt för att sedan göra förnuftiga investeringar och placeringar. Sitter du med olika blancolån från olika långivare så har vi en stark rekommendation att komma med och det är att samla dessa lån. Samla lånen och eventuella krediter till ett och samma ställe. Det innebär till nästan 100 procent en lägre kostnad för dig som privatperson. Här nedan är ett par alternativ som är relativt säkra jämfört med andra när det kommer till att ha pengar på banken:
Räntefond
En räntefond innebär att dina pengar placeras i räntebärande värdepapper. Denna sparform har en lägre risk än aktiefonder och finns i olika kategorier. Kategorierna baseras på de olika värdepapper fonden valt att investera i.
Obligationer
En obligation är ett skuldebrev som ger dig ett intyg på att du lånat ut pengar till exempelvis staten och att du därigenom har rätt till en bestämd ränta. Antalet olika former av obligationslån är många och risknivån varierar också.
Vad har du för sparhorisont?
Alla har olika syften med sitt sparande, det kan handla om att spara till nästa semester eller för pensionen. Oavsett vad du sparar till behöver du en strategi och dessa strategier varierar baserat på din tidshorisont. Vid kortsiktigt sparande behöver du ta hänsyn till den rådande konjunkturen. Har du en längre tidshorisont har aktier eller fonder varit bättre alternativ om man tittar historiskt.
Att amortera på lån är en effektiv sparform
En annan typ av sparande är att minska sina utgifter som vi alla kan ägna lite tid åt. Att till exempel sänka sin bolåneränta innebär att du får betala mindre i ränta på sikt men också att du får mer pengar plånboken varje månad. Om du sitter med blancolån rekommenderar vi att du undersöker möjligheten till att samla befintliga lån och krediter. Det innebär att du löser ut dina befintliga lån och krediter med det nya lånet du fått från en bank eller långivare. Läs mer om lån utan säkerhet