Vad skiljer långivare från låneförmedlare?

En trend som dykt upp senaste åren är att en ny typ av aktör tagit sig in på marknaden inom lånesektorn. Denna typ av aktör kallas för låneförmedlare vars huvudsakliga funktion är att förmedla lån till en långivare. En låneförmedlare fungerar som en jämförelsetjänst som slussar dig som låntagare vidare till en långivare. Detta betyder att det inte är låneförmedlaren som lånar ut pengarna till dig utan det är fortfarande långivaren, dock är det du som bestämmer vilken långivare du vill gå vidare med.

En viktig faktor till att låneförmedling blivit populärt är att många nya långivare har dykt upp de senaste åren i samband med digitaliseringen av branschen. Detta gör att det blir tidskrävande att leta efter det bästa erbjudandet med lägst ränta och bäst villkor. En annan utmaning med att jämföra lån hos varje enskild långivare är att du måste göra individuella kreditupplysningar för respektive ansökan. Detta betyder att ditt kreditbetyg sänks vid varje ansökan som i sin tur leder till att du får det svårare att få ett lån beviljat.

Det största kreditupplysningföretaget i Sverige heter UC, detta företag sparar information om hur många kreditupplysningar som andra företag har begärt om dig. För varje begäran sänks ditt kreditbetyg och det är där en låneförmedlare kan hjälpa dig. När du jämför lån genom en låneförmedlare görs bara en kreditprövning på dig, denna delar sedan långivarna på för att erbjuda dig ett lån. De fleste låneförmedlarna har mellan 20 och 30 långivare som är med och utvärderar din låneansökan. Det är sedan låneförmedlaren som presenterar de olika låneförslagen för dig.

För- och nackdelar med att vända sig till en låneförmedlare

Nu har du förmodligen en bättre bild av hur låneförmedlare fungerar och hur de kan hjälpa dig. För att sammanfatta det hela kan du ta med dig dessa fördelar om du överväger att använda en låneförmedlare i framtiden:

  • Du sparar tid eftersom du inte behöver jämföra lån på egen hand
  • Du får hjälp med att hitta det bästa lånet
  • Det görs bara en kreditprövning

Kan det finnas nackdelar med att ta hjälp från en låneförmedlare istället för att vända sig direkt till en långivare? Vår uppfattning är att fördelarna överväger nackdelarna i de flesta fall, men det finns några saker du bör känna till.

När du använder en låneförmedlare så kan det ta lite längre tid att få svar med tanke på att samtliga banker behöver ge ett besked. Det kan nog ta upp till en dag innan alla banker har återkommit på din ansökan. De flesta bankerna processar din ansökan snabbt och du kan få de första svaren redan efter några få minuter.

Det finns låneförmedlare som har kritiserats för att de inte alltid presenterat de bästa alternativen, detta eftersom det kan finnas andra långivare som erbjuder bättre provision till låneförmedlaren. Vi på enklare jobbar alltid efter god etik och är under Finansinspektionens tillsyn. Genom vår digitala kundplattform får du alltid samtliga erbjudanden och du kan välja det som passar dig bäst efter dina preferenser.