Vi hjälper dig att få bra förutsättningar för att samla lån

Om du har många små lån och andra krediter med hög ränta är det bra att samla dina lån.

Att samla lån betyder att du tecknar ett nytt lån för att betala tillbaka alla övriga lån, det nya lånet samlar i sin tur alla övriga lån. Ett sådant lån kallas ibland för omstartslån eller samlingslån. Du sänker inte bara dina räntekostnader eftersom samlingslånet har en lägre ränta, det är dessutom mycket smidigare att hålla koll på ett lite större lån istället för fler små lån. Vi går igenom hur du kan förbättra dina chanser att bli beviljad ett lån!

Hög kreditvärdighet underlättar när du ska samla lån

Dilemmat när man samlar lån är att det är lättare att låna om du har mer pengar. Många som samlar sina lån gör det för att de har en krånglig ekonomi och det är inte helt ovanligt att det finns med betalningsanmärkningar. Trots detta är många långivare redo att ge dig en chans, det kan dock innebära att det blir ett dyrare samlingslån om du har en lägre kreditvärdighet.

Om du vill få bra förutsättningar för att samla dina lån bör du ha en hög kreditvärdighet. Detta testas genom att långivaren tar en kreditupplysning på dig, från kreditupplysningsföretaget UC, som samlar information om din ekonomi. Informationen finns i offentliga register. Nedan går vi igenom hur du kan påverka din kreditvärdighet.


  • Höj din taxerade månadsinkomst – Om du har en bra och stabil inkomst är det relativt enkelt att samla lån. Högre inkomst betyder ett större samlingslån och långivaren kan lättare bortse från betalningsanmärkningar.

  • Avvakta tills betalningsanmärkningar försvinner – Betalningsanmärkningar är inte bestående och försvinner med tiden. Därför kan det vara bra att avvakta med ett samlingslån om du har en som är på väg bort från registret. På så sätt ökar du dina chanser till bra villkor!

  • Undvik kreditupplysningar – Varje kreditupplysning påverkar din kreditvärdighet. Med andra ord, om du gör flera kreditprövningar så sänks din kreditvärdighet. Därför är det bättre att välja ett lån utan kreditprövning eller helt enkelt använda sig av en låneförmedlare som jämför flera banker med endast en kreditupplysning.

  • Ta med en medsökande – Om du har med en medsökande i ditt lån ökar du chansen att få bra villkor.

  • Samlingslån eller skuldsanering – Har du haft oturen och har en aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kan du inte alltid få ett samlingslån. Däremot kan du ansöka om att få en skuldsanering vilket betyder att du får leva på nästintill existensminimum under en period, samtidigt som Kronofogden pratar med långivare och beslutar om vem som får pengar.

Vi rekommenderar alltid att jämföra samlingslån och väljer det som passar dig bäst. Tänk på att det är du som kund som bestämmer. Det finns många långivare som konkurrerar om att just du ska bli kund hos dem. Om du jämför lån kan du utvärdera vilket som passar dig bäst och dessutom får du endast en kreditupplysning men flera förslag från olika banker.